Manuka med: sladek način za krepitev zdravja in imunskega sistema

Manuka med: sladek način za krepitev zdravja in imunskega sistema


Med se kot naravno sladilo uporablja že več kot tisoč let po vsem svetu. Gre za vsestransko uporabno sestavino, ki jo lahko res uporabimo pri vsem – od peke in kuhanja, do sladkanja čajev in smutijev, do ustvarjanja domačih obraznih mask.

Verjetno ne bo novica, če vam povemo, da niso vsi medi enaki. Cvetlični, gozdni ali slavni manuka med. Vsak od teh medov ima različne učinke in opazili boste razliko v okusu in konsistenci.

Edinstvena vrsta medu

Manuka med je poseben med, ki ga pridelajo čebele z nabiranjem nektarja z drevesa Manuka na Novi Zelandiji in v Avstraliji. Znana je po svojih edinstvenih lastnostih, ki so osvojile srca številnih ljubiteljev zdravega načina življenja. In seveda tudi naše.

Kako se razlikuje od klasičnega medu?

Ves med naredijo čebele, vendar se medovi med seboj razlikujejo po svojih lastnostih. Manuka med je priljubljen prav zaradi svojih protibakterijskih učinkov. Tako je postal priljubljeno naravno zdravilo za vrsto zdravstvenih težav, vključno s celjenjem ran, vnetim grlom, prebavnimi težavami in oslabljeno imunostjo.

Tudi klasični med je odlično naravno zdravilo, poleg tega pa je tudi cenejši. Zakaj je torej manuka med toliko boljši od klasičnega?

  1. Ima antibakterijske lastnosti: Manuka med ima res močne antibakterijske lastnosti v primerjavi z drugimi vrstami medu. Zahvaljujoč temu se lahko aktivno bori proti bakterijam in učinkovito ščiti telo pred njimi.
  2. Izjemna hranilna vrednost: Manuka med ima višjo hranilno vrednost kot običajni med. Vsebuje 4-krat več aminokislin, vitaminov in mineralov v primerjavi s klasičnim medom.
  3. Ne pozabimo na glikemični indeks: Manuka med ima nižji glikemični indeks kot navadni med. Manuka med je na testih dosegel razpon glikemičnega indeksa 54-59, medtem ko navadni med doseže vrednost 61. To pomeni, da manuka med povzroča počasnejši dvigkrvnega sladkorja. Ena žlica navadnega medu lahko predstavlja do 57 % priporočenega dnevnega vnosa sladkorja, medtem ko Manuka med vsebuje le polovico količine sladkorja. (1,2)
  4. Je odličen antioksidant: Manuka med ima antioksidativne lastnosti zahvaljujoč vsebnosti fitokemikalij, ki delujejo kot aktivne biospojine. (3)

Booster za imunski sistem

Zaradi vpliva stresa, vremenskih sprememb ali pomanjkanja vitaminov se zmanjša tudi obrambna sposobnost našega telesa. Da ne bi zboleli, je treba nenehno dopolnjevati potrebne vitamine, zahvaljujoč katerim lahko naša imuniteta deluje, kot bi morala.

Manuka med je res odlična imunska bomba, ki požene imunski sistem v močan pogon. To je najslajši način, da naše telo premaga vsako oviro. Vendar pa je za mnoge od nas nepredstavljivo, da bi vsako jutro zaužili žlico medu.

Tudi zato smo izvleček medu Manuka vključili v naš izdelek  It's IMUNITY BOOST o'clock. Zahvaljujoč okusnim samorogom z okusom mandarine, ki vsebujejo vitamin C, selen in cink, lahko telesu zagotovite potrebno zaščito pred bakterijami.

Kaj to pomeni?

Med se že stoletja uporablja kot naravni antibiotik, preprečevanje bolezni ali kot naravno sladilo. Manuka med zagotavlja telesu številne dodatne koristi. Tudi zato morate njegovo uporabo vključiti v svojo prehrano.

Ne glede na to, ali boste izbrali naše vitamine ali klasični med, boste naredili korak k lepši koži, boljši prebavi, močnejši imunosti in številnim drugim izboljšavam zdravja.

Viri informacij:

1 https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/food/manuka-honey/manuka-vs-honey/

2 https://manukora.com/blogs/manukorablog/how-to-sustain-healthy-energy-with-manuka-honey-and-the-glycemic-index

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613335/